Zelf groente telen: kleine moeite, groot plezier!
Eten uit eigen tuin is in! En het goede nieuws is: je hoeft echt geen kas of volkstuin te nemen om je eigen onbespoten groenten en kruiden te verbouwen.
Gewoon in de borders van je tuin, of in speciale bakken zonder bodem – een ruit van vierkante planken, gevuld met aarde, compost en/of potgrond – volstaat al om lekker zelfvoorzienend bezig te zijn. Zelfs met een kleine bak in de vensterbank van je keuken kom je al een heel eind!
Maart is een ideale maand om kruiden en bladgroenten te planten. Bladgroenten als pluksla, raapstelen en snijbiet (een soort spinazie) zijn vrij makkelijk te telen. Vooral pluksla is óók goed te zaaien. Van kropsla kun je beter de plantjes kopen en vanaf april bij goed weer in de grond plaatsen. Bladgroenten houden wel van een vochtige en stikstofrijke bodem. Vermeng de grond dus altijd met wat compost en/of potgrond.
Iets later in het voorjaar kunnen we ook de andere groenten planten. Mei is een goede maand voor courgettes. Twee planten zijn al genoeg om een gemiddeld gezin regelmatig van courgettes te voorzien! Aubergine planten plant je in dezelfde periode en kun je het beste kant-en-klaar kopen. Dan is de kans op een goede oogst het grootst. Voor beide groenten is een compost rijke grond het beste.
Kruidig tuintje
Ook peultjes en sperziebonen zijn prima zelf te telen. Net als verschillende soorten kruiden. Die laatste kun je zelf zaaien, maar nog makkelijker is om kleine plantjes te kopen. In één bakje zitten tientallen kiemplantjes, die je een zomer lang van genoeg kruiden voorzien. Er zijn eenjarige kruiden, zoals basilicum, peterselie en venkel, en kruiden die wat langer meegaan, als bieslook, dragon en salie. Voor beide soorten geldt dat ze ook heel goed in de vensterbank of op het balkon kunnen groeien. Zorg alleen wel dat de grond niet te nat wordt. Het beste is om pas water te geven als de grond droog aanvoelt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten