14 december 2005

Kerststallen in Kruisland

Free Image Hosting at www.ImageShack.us‘Kruisland laat zijn hart zien met kerst’

Door Rens Elst
bron: www.bndestem.nl
Categorie:
Lees verder!!


Woensdag 14 december 2005 - KRUISLAND – In museum De Holle Roffel staan de bijna zestig kerststallen nog niet netjes opgesteld. De Jozeffen, Maria’s en kindjes Jezus liggen her en der op de tafels.
Zondag is dat anders. Dan zijn niet alleen de kerststallen te zien, maar loopt Kruisland ook uit voor de eerste kerststallentocht.



De organisatie verbaast zich over zoveel spontane medewerking. Hier van links naar rechts Janus Maas, Piet Rommens en Jack Buijsen bezig met de inrichting van de tentoonstelling.
(Foto Con Clasquin)
„Het idee voor de tocht is vorig jaar ontstaan. In De Holle Roffel werd voor het eerst een kerststallententoonstelling gehouden en wij van de Stichting Karnaval Kruisland hielden onze jaarlijkse rommelmarkt. Los van elkaar. Gek eigenlijk, dacht ik. Ik ben naar Dami Koevoets van De Holle Roffel gestapt en toen is het balletje gaan rollen“, vertelt Peter van Giels.

Zijn oproep binnen de Stichting Karnaval heeft twaalf clubjes bij elkaar gebracht die zondag van 12.30 tot 15.30 uur in het centrum van Kruisland stuk voor stuk de kerstsfeer in het dorp proberen te verhogen.

Optredens

„We hebben een levende kerststal uitgebeeld door de Fat Sisters. Een bluesbandje dat in bluesstijl in de school kerstliedjes speelt. In de kerk zingt het kerkkoor. Ook volkskoor Gossie Nokkie is van de partij. Overal zijn wel optredens, voordrachten. Op de Markt kunnen mensen foto’s maken van de kerstman in een antieke arrenslee. Uiteraard houden we als SKK ook onze jaarlijkse kerstrommelmarkt“, vertelt Van Giels.

Hij is geen fan van kerst. Integendeel. Te veel hypocriet gedoe naar zijn zin. Te veel uiterlijk vertoon. Te gemaakt.

Hij legt uit: „Ik weet nog toen ik klein was dat we met kerst altijd naar een huis gingen kijken waar een paar verlichte kerstbomen stonden. Dat was schitterend. Had iets speciaals. Tegenwoordig moet je op zoek naar huizen die niet verlicht en versierd zijn. Dat hoeft voor mij allemaal niet.“

Dami Koevoets knikt instemmend. Hij verwacht honderden bezoekers op zijn kerststallententoonstelling in het kerkje aan de Markt.

„Het is de hang naar nostalgie, waarop we inspelen. Niet iedereen heeft een kerststal, maar toch kent iedereen ze. Het hoort er toch bij. Jozef, Maria en het kindje Jezus. We hebben er ruim zestig staan, waaronder 36 verschillende van verzamelaar Kees Goossen uit De Kladde. Daarnaast hebben we een verzameling litho’s geleend van De Ghulden Roos, gemaakt door kunstenaar George Noteboom. Schitterend werk. De kerststallen zijn ook heel bijzonder, zoals een stal van Dick Bruna en een stalletje in een uitgeholde kalebas en een stal in een boerenschuur. En ook een groep van gehaakte kerstfiguren gemaakt op van die spoelen van de Enka“, vertelt Koevoets.

Van Giels zegt zich verbaasd te hebben over de medewerking van de Kruislanders. „Ik denk dat we zondag 120 mensen op straat hebben staan. Dan krijg ik toch wel een kerstgevoel. Zoveel medewerking. Spontaan. Kruisland laat zijn hart zien met kerst. Dat meen ik. Doet me goed. Het is toch een stille tijd. We zorgen er voor dat er iets gebeurt in het dorp. Geen idee of het een succes wordt. Dat zien we dan wel. Het is wel de bedoeling dat we er een soort van traditie van gaan maken. Hopelijk zeggen veel mensen zondag; kom we gaan even kijken“, aldus Van Giels.

Wie even wil gaan kijken, kan van 12.30 tot 15.30 uur voor één euro een kerstroute halen bij dorpshuis Siemburg en museum De Holle Roffel.

„Onderweg kunnen de kinderen letters verzamelen die samen een zin vormen. Onderweg is er voor iedereen een beker chocolademelk en na afloop een kleine traktatie.“

De tentoonstelling in De Holle Roffel is na zondag ook nog op tweede kerstdag van 13.00 tot 16.00 uur en op donderdag 29 december van 12.30 tot 16.00 uur te zien.

Op tweede kerstdag vertelt Michel de Koning om 14.00 en 15.00 uur kerstverhalen in het museum.