02 februari 2010

Snoeien en verzorging in februari 03 feb tot 25 feb

In je tuin
02-feb-2010

In februari komt de tuin weer een beetje tot leven en de dagen beginnen merkbaar te langer te worden. De eerste bloemen, zoals krokussen en sneeuwklokjes steken hun kopje weer op. En als het niet vriest, kun je deze maand met de eerste snoei-werkzaamheden beginnen.

* Snoei de rozenstruiken door dood en ziek hout weg te halen. Haal ook gekruiste en naar binnen groeiende takken weg. Laat een paar sterke basis scheuten staan van 15 tot 25 cm hoog (3 tot 5 knoppen).

* Breng na de snoei een laag rozen mest rondom de basis van de rozenstruiken aan. Rozenstruiken snoeien kan ook nog in maart.

* Verwijder al het blad dat er als bescherming lag uit de borders en de tuin.

* Markeer de plaatsen in het gazon waar narcissen staan, zodat ze bij het uitkomen niet vertrapt worden.

* Kuipplanten mogen zo langzamerhand weer wat warmer staan en wat meer water krijgen. Geef de kuipplanten alleen water op dagen dat er geen vorst is voorspeld.

* Geef matig water in de voormiddag zodat de planten nog kunnen opdrogen tegen de avond. Geef de voorjaarsbollen in potten ook water.

* Ook andere planten bloeien, zoals de winterheide, toverhazelaar en winter-akonieten. Als er al vroeg tulpen opkomen, dan is het verstandig om er een laagje turfstrooisel tussen te strooien.

* Verschillende planten die in winterrust staan, zullen nu al gaan uitlopen, zoals de Chinese roos.

* Snoei, om een dichte haag te krijgen, de sterk groeiende hagen, zoals liguster, haagbeuk en sneeuwbes sterk terug. Als de haag al de gewenste omvang heeft, is het voldoende om slechts de uitstekende scheuten te snoeien.

* Knip de uitgebloeide winter-bloeiende heide terug en geef zomer-bloeiende heide een snoeibeurt.

* Verschillende planten, bomen en heesters kunnen nu gesnoeid worden, zoals winterjasmijn, klimop, clematis, winter-bloeiende struikheide mag na de bloei worden bijgeknipt. Doe dit alleen als het langere tijd niet vriest.